...

De betrouwbaarheid van cryptomunten valt en staat met de betrouwbaarheid van de Bitcoin blockchain. Wij zochten of de Bitcoin blockchain te hacken is.

De Bitcoin blockchain is de ruggengraat van de Bitcoin en daarmee het fundament onder de betrouwbaarheid van Bitcoin transacties en daarmee de cryptomarkt. Wij zochten uit hoe veilig de Bitcoin blockchain is en of deze te hacken valt. Daarbij rekenen we af met fabels over een FBI-hack en quantum computers. We beginnen bij het begin.

Wat is de Bitcoin Blockchain?

Als je een transactie doet met de Bitcoin (of een andere cryptomunt) komt deze terecht in een blok met transacties. Vervolgens moet dit blok worden goedgekeurd. Na goedkeuring wordt een blok met goedgekeurde transacties op de Blockchain gevalideerd en daarmee verwerkt in een grootboek dat op vele computers (nodes) wordt opgeslagen.

Als we dit proces goed bekijken zijn er dus 2 momenten waarbij er gefraudeerd kan worden. Enerzijds bij de goedkeuring van een blok en anderzijds nadat een transactie in het grootboek staat. Laten wij deze mogelijkheden nader bekijken.

Kan je met Bitcoin boekhoudfraude plegen?

Bitcoin transacties worden na goedkeuring dus opgeslagen in een gedecentraliseerd grootboek. Net als bij een ‘ouderwetse’ boekhoudfraude zou je dus kunnen denken dat je Bitcoin fraude kunt plegen door simpelweg de boekhouding aan te passen. Het systeem van de decentrale boekhouding voorkomt dat. Dit systeem zorgt er namelijk voor dat de boekhouding op duizenden computers wordt bewaard. Als je een boekhoudfraude zou willen plegen moet je dus duizenden grootboeken op verschillende computers van verschillende eigenaren wereldwijd tegelijk aanpassen en dat lukt natuurlijk niet.

Transparantie door de Bitcoin blockchain explorer

Daar komt nog bij dat je iedere Bitcoin transactie kunt volgen. Via de Bitcoin blockchain explorer kan je letterlijk elke BTC beweging volgen. Achteraf transacties aanpassen is dus kansloos.

Is goedkeuring van transacties op de Bitcoin blockchain te manipuleren?

Het theoretische antwoord op deze vraag is ja. Er zijn, nogmaals theoretisch, twee grote mogelijkheden om dit te doen. Om uit te leggen hoe dit werkt moeten we eerst bekijken hoe de goedkeuring van een Bitcoin transactie plaatsvindt. Dat zien we in onderstaand filmpje.

2 manieren om de Bitcoin blockchain te hacken

Zoals we in het filmpje zien zijn er 2 manieren om de BTC blockchain te hacken. Een manier is het manipuleren van de Blockchain met een zogenoemde 51% aanval. De andere manier is het kraken van de versleuteling. Wij bekijken hoe groot de kans is dat we dit in de praktijk meemaken.

Is een 51% attack op de Bitcoin blockchain mogelijk?

Als we naar de huidige verdeling van de computerkracht van miners kijken lijkt zo’n scenario niet waarschijnlijk. De grootste mining pool bezit namelijk momenteel ‘slechts’ 16,11% van de computerkracht.

In theorie is het mogelijk om de computercapaciteit te kopen om een 51% attack te kopen. Dit is echter zo duur dat het simpelweg niet rendabel is.

De andere optie is om de encryptie van de van de verificatie te kraken. Onderzoekers hebben uitgerekend hoeveel capaciteit (uitgedrukt in qubits, oftewel quantum bits) er nodig zijn om dit voor elkaar te krijgen. Het blijkt dat de kracht die nodig is om Blockchain encryptie binnen een uur te kraken liefst 317 miljoen qubits bedraagt. In de Bitcoin white paper is echter vastgelegd dat er elke 10 minuten een nieuw block gemined wordt. Om de Bitcoin blockchain encryptie binnen 10 minuten te kraken is echter volgens recent onderzoek een quantum computer nodig die 1,9 miljard qubits aan code kan produceren. Hetzelfde onderzoek toont aan dat het ongeveer 10 jaar zal duren voordat de wetenschap zo’n computer daadwerkelijk kan produceren.

Met deze wetenschap en feiten in het achterhoofd is het tijd om 3 fabels te ontkrachten die erg hardnekkig blijken.

Deze drie fabels over de Bitcoin blockchain kan je vergeten

Wij zetten 3 hardnekkige fabels op een rij en tonen aan waarom je deze beter kunt vergeten.

De Bitcoin blockchain is niet te kraken

We hebben laten zien dat er, in ieder geval theoretisch, ten minste 2 mogelijkheden zijn om de BTC blockchain te kraken. Hoewel beide mogelijkheden praktisch niet voor de hand liggen is het verstandig om waakzaam te blijven.

In 2014 was er namelijk paniek. Een voormalige mining pool, Ghash.io werd toen zo groot dat deze, zonder een attack te plannen, in juli 2014 meer dan 50% van de computerkracht bezat. In overleg met het Bitcoin developers team is toen afgesproken dat zij hun capaciteit af zouden bouwen tot onder 50%. Bovendien nam de Bitcoin gemeenschap het heft in eigen hand en lanceerde een serie cyber-aanvallen op de mining pool. Ook organiseerden zij campagnes om investeerders over te laten stappen op andere pools. Dit leidde er uiteindelijk toe dat de mining pool haar positie verloor en in 2016 zelfs van het toneel verdween. Hun beurs, CEX.io is nog wel (zeer) actief.

Ben jij benieuwd naar de live prijs van Bitcoin en andere cryptomunten? Op Tradeincrypto.com kun je alle actuele cryptokoersen volgen.

De FBI heeft in 2021 de Bitcoin blockchain gehackt

In mei 2021 legde een groep hackers door middel van een ransomware aanval de Colonial Pipeline platgelegd. Pas na betaling van het gevraagde losgeld van 75,5 BTC, die je hier kunt zien kreeg de eigenaar weer toegang tot het beheer over de pijplijn.

De FBI maakte daarna bekend dat zij een deel van het losgeld had veilig gesteld. Hoe zij dit deed wilde de opsporingsdienst uiteraard niet vertellen, dus het grote speculeren begon. Velen dachten dat de FBI de Bitcoin blockchain gekraakt had. Een blockchain watcher vond echter uit hoe de vork in de steel zat. Hij traceerde de geldstromen en het bleek dat men de BTC bij een affiliate had getraceerd.

Het meest waarschijnlijke scenario is dat de FBI (die immers om toestemming tot het kraken van computers had gevraagd, zoals je in de draad kunt zien), bij die affiliate de servers in beslag heeft genomen en daar de wallet met de BTC heeft gevonden.

3. Over 10 jaar hebben quantum computers de Bitcoin blockchain opgeblazen

De laatste veel gehoorde fabel is dat quantum computers de Bitcoin blockchain zullen kraken. Zoals we hiervoor zagen is dat theoretisch mogelijk. Men vergeet daarbij echter dat ook de encryptie-technologie zich blijft ontwikkelen. De ontwikkelaars van de Bitcoin code zijn bijzonder actief en hebben veel oog voor veiligheid.

Daarbij zijn er naast de Bitcoin blockchain heel veel andere initiatieven die alleen kunnen slagen bij een deugdelijke encryptie. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat men in de komende jaren de encryptie zover verbetert dat de quantum computers over 10 jaar geen kans zullen hebben.

Dit gezegd hebbende staan ook andere technische ontwikkelingen niet stil. Het is niet moeilijk voor te stellen hoeveel geld er te verdienen zou zijn als de Bitcoin blockchain gekraakt zal worden. Men zal dus altijd alert moeten blijven. Voorlopig kunnen we echter concluderen dat de Bitcoin blockchain in de praktijk niet te kraken is.

Wij besteden regelmatig aandacht aan de technologie achter crypto en de ontwikkelingen in de cryptomarkt. In onze rubriek Bitcoin & crypto lees je steeds het laatste cryptonieuws. Wil je helemaal geen technologienieuws meer missen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en/of push berichten (zie rechts en links onderaan de pagina).

Leave a Reply

Schrijf je in voor onze gratis nieuwbrief en ontvang nieuws, previews, reviews en leuke deals.

Ja, ik schrijf me in
We spammen niet en uitschrijven kan altijd.