...

Je kunt nu ook met jouw mobiel contactloos betalen. Wij leggen in 5 stappen uit hoe je met jouw Android of iOS smartphone gemakkelijk contactloos betaalt.

Contactloos betalen is een nieuwe trend in het afrekenen van aankopen. Mede door de contactloze samenleving als gevolg van de COVID19 pandemie wint deze betaalwijze snel aan populariteit. Je kunt dan ook met jouw Android smartphone contactloos betalen. iOS kan natuurlijk niet achterblijven. Daarom leggen wij in 5 stappen uit hoe je Android contactloos betalen activeert en hoe je deze mogelijkheid straks ook op iOS kunt verwachten.

Hoe kan je contactloos betalen met jouw Android smartphone?

Het is nu al mogelijk om mobiel contactloos te betalen als je een Android smartphone hebt. Wij leggen uit hoe je deze mogelijkheid naar aanleiding van 5 veel gestelde vragen benut.

Stap 1: Is mijn telefoon geschikt voor contactloos betalen?

Of jouw telefoon geschikt is voor contactloos betalen check je eenvoudig door de instellingen app te openen en ‘NFC’ in te typen in de zoekbalk. Als jouw smartphone geschikt is voor elektronisch betalen zie je de NFC app verschijnen. Zie je geen resultaat dan is jouw telefoon helaas niet geschikt.

Stap 2: Hoe stel ik mijn smartphone in voor contactloos betalen?

Als je de NFC app ziet kan je direct aan het schuifje zien of NFC ingeschakeld is of niet. Als dit niet het geval is gebruik je het schuifje om NFC aan te zetten.

Stap 3: contactloos betalen met ING, Rabo, ABN, andere bank of Google Pay?

Als NFC aangezet is kun je op de app drukken (afhankelijk van jouw toestel kan je een aparte regel ‘contactloos betalen’ zien. In dat geval druk op deze regel.

Er opent dan een venster waarbij je jouw betaalconnectie in kunt stellen. Als je jouw bank app op jouw smartphone hebt en jouw bank contactloos betalen met mobiel aanbiedt kan je hier jouw bank selecteren. De betalingen worden dan direct van jouw rekening afgeschreven. Als jouw bank NFC niet ondersteunt of als je een directe koppeling tussen jouw bank en elektronisch betalen te gevaarlijk vindt kun je ook kiezen om te connecten met Google Pay.

Stap 4: wat zijn de kosten voor contactloos betalen bij ING, Rabo of andere banken?

Hierna kun je eenvoudig betalen zonder betaalkaart door jouw smartphone tegen de pinpaslezer te houden. Je hoeft niet bang te zijn voor financiële verrassingen, want bij grote banken zoals ING en Rabo is contactloos betalen volgens hen ‘gratis’. Wij formuleren het iets minder commercieel, de kosten van deze service zijn inbegrepen in de reguliere kosten die je voor het gebruik van jouw bankrekening betaalt.

Uiteraard kan dit per bank verschillen, dus het is goed om dit even na te kijken.

Stap 5: wat zijn veel voorkomende problemen met contactloos betalen en hoe los je ze op?

Een van de meest voorkomende problemen is dat je eerst wel kan betalen met jouw smartphone, maar daarna ineens niet meer. Vaak is dit het gevolg van het feit dat je niet de laatste update van Android en/of jouw bank-app hebt geïnstalleerd. De oplossing laat zich raden… updaten!

Een ander veel voorkomend probleem is dat je wel een NFC instelling ziet, maar contactloos betalen toch niet geactiveerd krijgt. Dan is er waarschijnlijk sprake van een beveiligingsprobleem. Google heeft namelijk diverse veiligheidsmechanismen in Android betaalservices ingebouwd. Zo kun je vaak geen gebruik maken van NFC als je:

  • bèta versies van apps hebt geïnstalleerd;
  • de ontwikkelaarsversie van Android gebruikt;
  • smartphone rooted is, er aanpassingen aan de fabriekssoftware zijn gedaan of je een custom ROM gebruikt;
  • gebruik maakt van niet-geteste Apps die niet goedgekeurd zijn door Google;
  • jouw bootloader ontgrendeld hebt.

Is contactloos betalen wel veilig?

Een aantal jaar geleden was er veel te doen over de veiligheid van NFC-betalingen. Wellicht kan je je dit filmpje, dat destijds viral ging, nog wel herinneren.

Inmiddels is de veiligheid van contactloos betalen sterk verbeterd. Zo is de leesapparatuur veel nauwkeuriger ingesteld. Zo is het bereik vaak maar een straal van 10 centimeter en is het onmogelijk voor boeven om jouw NFC te activeren als jouw smartphone i jouw tas of portemonnee zit. Daarbij heeft men voor betaling van hogere bedragen (meestal bedragen vanaf EUR 50,-) extra veiligheidsmaatregelen ingebouwd, zoals gezichtsherkenning of goedkeuring door jouw vingerafdruk.

Als extra garantie vergoeden veel banken de schade van een scam als je kunt aantonen dat je de veiligheidsmaatregelen in acht genomen hebt.

Hoe is contactloos betalen op iOS mogelijk?

Consumenten kunnen al langer contactloos betalen met iOS door Apple Pay te gebruiken. Hier werkt het installatieproces net andersom. Als jouw iPhone NFC ondersteunt moet je via jouw bank-app Apple Pay activeren.

Het contactloos ontvangen van betalingen is met Apple Pay nog niet mogelijk, maar daar gaat verandering in komen. Het is volgens de techgigant binnenkort niet meer nodig om een betaalterminal zoals een pinautomaat te hebben om contactloos te betalen.

Met de overname van Mobevee in 2020 heeft men de technologie hiervoor in huis gehaald. Inmiddels is deze klaarblijkelijk klaar voor de iPhone. Insiders verwachten dat deze functie in de komende maanden uitgerold wordt, wellicht zelfs al bij de iOS 15.4 update.

Wij besteden regelmatig aandacht aan de ontwikkelingen op het gebied van smartphones. In onze rubriek ‘smartphones’ vind je steeds het laatste nieuws en de leukste deals.

Leave a Reply

Schrijf je in voor onze gratis nieuwbrief en ontvang nieuws, previews, reviews en leuke deals.

Ja, ik schrijf me in
We spammen niet en uitschrijven kan altijd.