...

Licht en machtig maar duurt niet lang. De lichtste ThinkPad van Lenovo heeft één groot nadeel. De ThinkPad-serie van Lenovo heeft een trouwe fanbase, en daar is een goede reden voor. De laptops bieden meestal betrouwbare prestaties, uitstekende toetsenborden en batterijen die lang meegaan, waardoor ze geweldige, goed afgeronde machines zijn. Het bedrijf heeft de laatste tijd ook zijn displays verbeterd en geprobeerd zijn klassieke, bijna saaie ontwerp op te frissen om de ThinkPads er modern uit te laten zien met behoud van een aparte look.

Na jaren van iteratieve aanpassingen die erop gericht zijn zijn laptops dunner en lichter te maken, heeft Lenovo een mijlpaal bereikt. De X1 Nano is de lichtste ThinkPad tot nu toe en weegt minder dan 2 kilo. Het is een van de eersten van het bedrijf die voldoet aan de Evo-certificering van Intel voor compacte, lichtgewicht en krachtige laptops. Voor $ 1.399 biedt de Nano een 16:10 scherm, een fysieke webcam-sluiter en een nieuwe 11e generatie Intel-processor. Maar het meest opvallende kenmerk is het gewicht. De vraag is dan: wat heeft Lenovo moeten opofferen om de Nano zo licht te maken?

Voordelen
Licht en stevig gebouwd
Voortreffelijk toetsenbord
Fysieke webcam-sluiter
Goed optreden

Nadelen
Korte batterijduur
Slechts twee USB-C-poorten
Enigszins traag trackpad

Ontwerp

Op het eerste gezicht lijkt het er in ieder geval niet op dat Lenovo moest bezuinigen op de bouwkwaliteit. De Nano ziet er bijna identiek uit aan de X1 Carbon die ik in 2019 heb getest en voelt bijna net zo licht aan. Maar ik ben natuurlijk geen weegschaal (voor het geval je het niet wist) – volgens Lenovo is de X1 Carbon (2019) 2,4 pond, terwijl de Nano 1,99 pond kost. Ondertussen meet de nieuwste Dell XPS 13 2,64 pond, terwijl de MacBook Air M1 en de nieuwste HP Spectre x360 13 beide 2,8 pond wegen. Zelfs de superdunne Galaxy Book Flex van Samsung is met 2,54 pond zwaarder.

Weergave en audio

Een ding dat nieuw is bij de Nano, is de beeldverhouding van 16:10. Dat betekent dat het 13-inch scherm groter is dan oudere ThinkPads, zodat je meer tegelijk kunt zien. Ik vind het geweldig – eerlijk gezegd zouden alle laptops 16:10 moeten zijn. Het is vermeldenswaard dat Lenovo hier wat laat mee is, aangezien Dell en Apple deze beeldverhouding al een tijdje gebruiken. HP’s nieuwste Spectre x360 13 zit echter nog steeds vast op 16: 9.

Afgezien van de afmetingen, is het display van de Nano behoorlijk genoeg. Het is een 2K-paneel dat Dolby Vision ondersteunt voor rijkere kleuren en uitkomt op 450 nits helderheid. Het is een verbetering ten opzichte van de X1 Carbon (2019), die zwak en mat was, maar niet zo weelderig als het QLED-scherm van de Galaxy Book Flex. Op dit punt is het de moeite waard erop te wijzen dat de Nano geen touchscreen heeft. Maar dat is prima, want het is een clamshell-laptop.

Lenovo heeft de Nano uitgerust met een Dolby Atmos-luidsprekersysteem en vier 360 graden microfoons. Dit is bedoeld om het voor uw contacten gemakkelijker te maken om indien nodig andere mensen in uw kamer te horen. U kunt de gespecialiseerde software van Lenovo gebruiken om te optimaliseren voor wanneer u met uw ouders aan het chatten bent op uw bank en wilt dat ze uw kinderen horen verzamelen rond de salontafel, bijvoorbeeld. Hoewel geen van mijn collega’s een groot verschil merkte in hoe ik klonk tijdens onze telefoontjes, vond ik de luidsprekers verrassend luid. Zoals gebruikelijk bij de meeste laptops, ontbrak het geluid van de Nano aan bas en klonk hij ietwat hol, maar dit is een categoriebreed probleem en geen probleem met alleen dit apparaat.

Toetsenbord en trackpad

Iets dat ThinkPads typisch onderscheidt van andere laptops, zijn hun toetsenborden en op dit vlak levert de Nano ook. Zoals verwacht zijn de knoppen hier goed gespatieerd en comfortabel, met een diepe reis en bevredigende feedback. Ik ben geen fan van het aanwijsknopje in het midden, maar het was gemakkelijk genoeg om het uit te schakelen. Ik zou ook willen dat Lenovo de positie van de functie- en bedieningstoetsen linksonder had gewijzigd om Control helemaal aan het einde te plaatsen, want dat is wat ik gewend ben op de meeste Windows-toetsenborden.

Hoewel toetsenborden tot de sterke punten van Lenovo behoren, waren de trackpads van het bedrijf niet zo indrukwekkend. Ze reageren over het algemeen minder snel dan die van Microsoft, Dell of zelfs Samsung en de X1 Nano is even traag. Het voelde alsof de cursor versleepte terwijl ik over het touchpad veegde. Het is geen groot probleem, aangezien het trackpad prima werkt en je ook gebaren met meerdere vingers kunt gebruiken voor snelkoppelingen. Maar het zou leuk zijn om te zien dat Lenovo dit in toekomstige machines verbetert.

Prestaties en batterijduur

Zoals verwacht is de X1 Nano een capabele laptop die mijn gebruikelijke workflow van te veel Chrome-tabbladen bijhoudt met verschillende berichten- en fotobewerkings-apps op de achtergrond. Ik ben er ook in geslaagd om zonder vertraging een vijandelijk team op League Of Legends uit te schakelen, maar aangezien het Intel’s Xe grafische kaart gebruikt, is de Nano niet geweldig voor zwaardere games of zware videobewerking. Het is leuk om te zien dat Lenovo geen prestatie hoefde op te offeren in ruil voor het lichte gewicht van de Nano, en de 2,1 GHz 11e generatie Intel Core i7-chipset met 16 GB RAM zorgde ervoor dat alles soepel liep.

Gedurende de werkdag daalde het batterijniveau van de Nano langzaam, waardoor ik verwachtte dat het behoorlijk lang meegaat. Maar toen ik eenmaal wat video’s begon af te spelen (en een ronde LoL), nam de levensduur van de batterij af. Bij onze video-rundown-test is het resultaat van de Nano van 9 uur en 2 minuten korter dan de meeste ultraportables die we hebben getest. Het voldoet amper aan de criteria voor het Evo-programma van Intel, waarin staat dat in aanmerking komende laptops minimaal 9 uur moeten meegaan, maar dat is gebaseerd op een Full HD-scherm.

Leave a Reply

Schrijf je in voor onze gratis nieuwbrief en ontvang nieuws, previews, reviews en leuke deals.

Ja, ik schrijf me in
We spammen niet en uitschrijven kan altijd.