...

Huiselijk geweld wordt een verborgen misdaad genoemd omdat veel slachtoffers van huiselijk geweld nooit aangifte doen. Wat moet je doen als je vermoedt dat er sprake is van huiselijk geweld? Dit is een moeilijke situatie omdat je je misschien zorgen maakt over het verstoren van de relatie en je vriend of familielid het je kwalijk neemt dat je probeert in te grijpen. Er is een trotsfactor betrokken bij de reactie van het slachtoffer op jou en veel slachtoffers zijn niet bereid om hulp te zoeken omdat ze denken dat hun partner gaat veranderen.

Wat te doen als je huiselijk geweld vermoedt?

Als je vermoedt dat er huiselijk geweld plaatsvindt is er een aantal dingen die je kunt doen om jouw vriend of familielid te helpen. Deze zetten we op een rij.

1. Doe onderzoek

Een beschuldiging van huiselijk geweld kan grote gevolgen hebben voor jou, jouw relatie met het beoogde slachtoffer, maar ook voor de vermoedelijke dader. De gevolgen zijn uiteraard groter zodra de beschuldigingen ongegrond zijn. Daarom is het goed vooraf informatie in te winnen over huiselijk geweld. Hiervoor zijn diverse instanties bereikbaar:

  • Informatie van de rijksoverheid: huiselijk geweld is ook een punt van zorg voor de overheid. Op hun gespecialiseerde pagina vind je veel informatie.
  • Daarnaast zijn er diverse particuliere organisaties. Zo kun je jouw vermoedens via de chat (anoniem) bespreken met Fier voor concretere adviezen.
  • Tot slot is er ook een gespecialiseerde pagina van de overheid waarop je allerlei informatie over diverse soorten huishoudelijk geweld kunt vinden.

2. Beoordeel de situatie

Met de verkregen informatie kun je de situatie te beoordelen. Je kunt jezelf een aantal vragen stellen, bijvoorbeeld:

  • Breng ik mezelf of mijn familie/vrienden in gevaar door ze met mijn vermoeden van huiselijk geweld te confronteren?
  • Hoe concreet zijn mijn aanwijzingen voor huiselijk geweld?
  • Hoe kan ik met het beoogde slachtoffer praten zonder dat de vermoedelijke dader in de buurt is?
  • Wat betekent het voor mijn relatie met de betrokkenen als ik mijn vermoedens met hen bespreek?

Wanneer je jouw onderzoek hebt gedaan en denkt dat het veilig is om de situatie discreet te bespreken met het beoogde slachtoffer kun je dit doen. Het helpt om het beoogde slachtoffer informatie te geven over de mogelijkheden tot hulp.

3. Raak niet teleurgesteld

Realiseer je dat je vriend of familielid op dit moment misschien niet bereid is om zijn of haar situatie te verlaten. Veel beoogde slachtoffers denken dat ze beter in de situatie kunnen blijven in plaats van weg te gaan. Dit kan te wijten zijn aan vele factoren. Het kan het beste zijn om de beslissing van het beoogde slachtoffer te respecteren. Als je iemand probeert te dwingen een situatie te verlaten waar hij niet klaar voor is, loop je het risico hem te vervreemden.

4. Getuige van huiselijk geweld? Zoek professionele hulp!

Als je getuige bent van huiselijk geweld doordat je dingen ziet of hoort of wanneer jouw eerdere gespreken niet helpen maar je jezelf wel zorgen blijft maken kun je professionele hulp inschakelen. Uiteraard kun je de politie bellen (via 112 bij spoed of via 0900-8844). Ook kun je de politie digitaal informeren.

Soms kun je ook overwegen om een melding te doen bij andere instanties (de adressen zijn te vinden bij de links hierboven). Voordat je dit doet moet je je realiseren dat de gevolgen voor betrokkenen ingrijpend kunnen zijn. Ook waarderen betrokkenen het niet (direct) als je instanties inschakelt.

5. Vergeet jezelf niet

Situaties van huiselijk geweld zijn schokkend en beangstigend voor iedereen die bij de situatie betrokken is, dus ook voor jou als getuige. Met de tips die we hierboven hebben gegeven kun je iemand uit een moeilijke situatie te redden. Als je dan toch contact met de instanties hebt doe je er goed aan om hen gelijk te vragen hoe jij op een goede manier met de situatie en eventuele enge gebeurtenissen waar je getuige van bent (geweest) om kunt gaan.

Zoek je professionele hulp bij andere zaken?

Natuurlijk wijzen we je graag de weg als je hulp nodig hebt met bepaalde zaken. In onze rubriek ‘professionele hulp‘ vind je meer artikelen over hulp bij lastige onderwerpen.

Leave a Reply

Schrijf je in voor onze gratis nieuwbrief en ontvang nieuws, previews, reviews en leuke deals.

Ja, ik schrijf me in
We spammen niet en uitschrijven kan altijd.