...

BMW wil dat je weet dat het nog steeds om enthousiastelingen geeft. Kijk maar naar de handmatig uitgeruste M3 en M4 met achterwielaandrijving.

Maar hoe zit het met deze, de 2021 BMW M440i? Met eerdere generaties (vóór de splitsing van de modellijn) boden de modellen uit de niet-M 3-serie een voorproefje van wat de ultieme modellen te bieden hadden. Zeker, het motorvermogen was lager en de styling van het exterieur was subtieler, maar diezelfde inherente sport-coupé-balans was ingebakken.

De dingen zijn nu anders. Dit is het krachtigste model voordat hij overgaat op de M4, en de M440i is zo snel dat een E92 of E46 M3 niet zou weten welke kant hij op een goede weg ging. Maar er is hier een niet zo subtiele verandering in karakter. In plaats van een verlaagde M4 heeft BMW de M440i veranderd in een baby grand tourer, een isolerende (en geïsoleerde) tweedeurs die met weinig moeite grote afstanden kan afleggen.

Laten we het over dat rooster hebben

Kijk, ik kan er niet over praten. Wat BMW ook onder de motorkap of in de cabine heeft gezet, iedereen heeft een mening over de schnoz van de 4 – de meeste negatief. Ik reken mezelf binnen dat kamp,   niet vanwege de grootte van de grille, maar vanwege hoe slecht het integreert met de rest van het ontwerp van de 4-serie. Er is een arsenaal aan lijnen die allemaal strijden om aandacht op het gezicht van de coupé, maar geen enkele slaagt. Dat gigantische wafelijzer ziet er geënt uit, hoewel het hier in ieder geval meer past dankzij de buitenkant van Dravit Grey. En eer waar de eer toekomt: de actieve luiken die erin zijn ondergebracht, brengen een aantal directe verkoelende voordelen met zich mee.

De rest van de 4-vorm is beter. Het is gegroeid en wint 5,3 inch (134 mm) van die controversiële neus tot staart. Dat geeft de tweedeursvorm wat extra elegantie in profiel, waardoor het nu meer dan een voorbijgaande gelijkenis vertoont met de grotere 8-serie. Vanuit bepaalde hoeken overweldigt het visuele gewicht van de achterste schouders de 18-inch wielen echter bijna. Normaal gesproken zijn ze negentien, maar deze auto is uitgerust met kleinere winterbanden.

Beter van binnen

Het interieur van de M440i is in ieder geval minder schokkend. Als je in de nieuwste 3-serie hebt gezeten, ben je hier meteen thuis, want het is dezelfde opstelling. Het is een vreemde keuze gezien de moeite om de twee modellen visueel te scheiden, maar aan de andere kant is het een goed ingedeeld interieur van hoge kwaliteit. De centrale stapel is eenvoudig, met fysieke knoppen voor klimaat en audio, plus een 10,3-inch touchscreen, allemaal naar de bestuurder gekanteld. De eerste keer dat u het portier sluit, voelt u zich in de watten gelegd en de kleine gemotoriseerde arm geeft u ook uw veiligheidsgordel.

De donkerrode lederen stoelen versterken de mix van zwart plastic en aluminium, net als de beschikbare sfeerverlichting. Dat de voorstoelen voldoende comfortabel zijn, met precies de juiste hoeveelheid steun, is geen verrassing. Het is de tweede rij die het lukt: het is verre van paleisachtig, maar echte volwassenen kunnen daar weer in passen zonder het personage van Cary Elwes uit Saw te imiteren. De hoofdruimte is nog steeds krap, maar perfect acceptabel op 35,2 inch (894 mm).

iDrive is net zo prettig als altijd in het gebruik, met scherpe graphics en pittige reacties, of je nu op het scherm prikt of de centrale draaiknop gebruikt. Er zijn veel submenu’s, maar als je er eenmaal achter bent, is het een makkie om te vinden wat je nodig hebt. Het digitale instrumentenpaneel kan op dezelfde manier worden aangepast. BMW’s adaptieve cruisecontrol verdient een speciale vermelding: het gebruikt zijn verschillende sensoren om een   gedetailleerde visualisatie te geven recht voor de bestuurder, die laat zien hoe gecentreerd de 4 op zijn rijstrook is en de auto’s in de buurt. Er wordt zelfs onderscheid gemaakt tussen grote vrachtwagens en gewone personenauto’s.

Andere goedheid op mijn tester, waarvan de meeste optioneel zijn: het head-updisplay, BMW Drive Recorder (die automatisch 20 seconden voor en na elk ongeval opneemt) en laserkoplampen – ze zijn een redder in nood op inktzwarte landwegen. Rekwisieten voor het opnemen van USB-poorten op de achterbank.

Ik was minder gecharmeerd van het overdreven dikke stuur (nu een merkstandaard, maar dat maakt het niet goed), noch de nutteloze mediaknoppen op de rechterspaak. En zwaai de bedieningselementen voor gebaren vaarwel: als iemand die met zijn handen praat, sla ik vaak muziek over of pauzeer ik deze en heb ik toch geen idee wat ik moet doen om de beweging dan terug te draaien.

Snel en (misschien ook) gecomponeerd

BMW is al lang een meester in de lay-out van de zes inline-motoren. Degene achter de super-eekhoornneus van de M440i is een belter, die 382 pk en 369 lb-ft naar beneden gooit in combinatie met het mild-hybride systeem. Het klinkt ook best goed, met een schonere oorlogskreet dan de verwarde, ietwat dieselachtige toon van de uitgaande M4. Een automatische achtversnellingsbak is de enige transmissieoptie en biedt naadloos schakelen in zachtere modi en buitengewoon snelle in Sport +. Net als de rest van de krachtbronnen met turbocompressor van het merk, voelt de 3,0-liter krachtiger aan dan zijn papieren statistieken. De Beieren citeren een rit van 4,3 seconden naar 96 km / u, en de 4 voelt alsof hij dat in de sneeuw zou kunnen doen. Ik bedoel maar’…

Met de grotere afmetingen en standaard xDrive is de M440i een brok op 1804 kg (3.977 lb). Ondanks de gedeelde motor is een ruimere, vierwielaangedreven Toyota Supra dit niet. Het begint goed genoeg: het inrijden is scherp, het gevoel van gewicht komt pas echt door langere bochten. De balans is aangenaam neutraal – een goede zaak als de wegen dreigen te bevriezen – maar zelfs als het kwik boven het vriespunt opduikt, heeft de M440i nooit echt het gevoel dat hij zich wil losmaken.

Leave a Reply

Schrijf je in voor onze gratis nieuwbrief en ontvang nieuws, previews, reviews en leuke deals.

Ja, ik schrijf me in
We spammen niet en uitschrijven kan altijd.