...

Een blog schrijven is voor veel mensen een uitdaging. Velen zweten lang achter een leeg vel papier om daarna een professional in te huren. Toch is een geweldige blog schrijven makkelijker dan je denkt. Om je op weg te helpen delen wij 5 tips.

Ervoor zorgen dat uw bloginhoud uw lezers een hoge waarde biedt, is een belangrijke les om te leren, omdat niemand uw blog zal komen lezen of uw aanbiedingen zal vinden als uw inhoud niet iets is dat ze willen consumeren.

1. Welk punt wil je maken en wat is jouw doel als je een blog gaat schrijven?

Uiteraard ga je pas een blog schrijven als je iets wilt meedelen aan jouw lezers. De tip is dan ook om de kern van jouw boodschap helder voor jezelf op papier te zetten. Ook is het belangrijk om het doel te kennen. Een concreet voorbeeld maakt het wellicht duidelijk.

De meeste blogs hebben tot doel om mensen te informeren en daaraan een commerciële actie te koppelen. Een geweldige blog schrijven gaat makkelijker als je weet welk punt je wilt maken. Vanuit dat punt kun je ‘terug’ om de argumenten op een rij te zetten. In dit blog zie je ook dat ons doel is om je 5 tips te geven over een blog schrijven. Vervolgens redeneerden we terug en noteerden we 5 stuks. Hierna plaatsten we de tips in de goede volgorde. Tot slot begonnen we aan het eigenlijke schrijven. Dit kostte eigenlijk het minste tijd van het hele proces.

2. Ken je publiek

Een blog schrijven begint met het kennen van jouw publiek. Voor wie schrijf je eigenlijk? Wie probeer je les te geven, te benaderen, te informeren, op te leiden en te verleiden om iets te doen? Een simpel voorbeeld: de schrijfstijl en onderwerpen zullen anders zijn voor een site voor rappers dan voor een site van liefhebbers van klassieke muziek.

Daarnaast zorgt kennis van jouw publiek ervoor dat je ze op het juiste moment met de juiste inhoud kan bereiken. Zo kan je er zeker van zijn dat we rondom tech product lanceringen, zoals de nieuwe iPhone, Mac, Windows-versies of mobiele telefoons steeds het laatste nieuws bieden.

3. Een blog schrijven? Zorg voor een notitieblok en contentkalender

Inspiratie komt en gaat op de meest vreemde momenten. Zorg daarom dat je altijd een notitieblok bij je hebt (vaak kan je notities maken met een app van jouw smartphone) zodat je een goed idee direct kan vastleggen.

Daarnaast kan je een contentplanning hanteren. Zo leg je alvast een aantal onderwerpen voor blogs vast. Een simpel voorbeeld: als je een webshop in sierraden hebt is het handig om een week (of 2) voor Valentijnsdag een blog te schrijven met romantische cadeau-suggesties. Wellicht is er de ‘dag van de diamant’ of een mooie tentoonstelling over sieraden in een bekend museum. Allemaal onderwerpen die je cadeau krijgt en die jouw publiek zeker zullen interesseren.

4. Gedraag je als een expert

Natuurlijk is een blog schrijven makkelijker als je in de gaten houdt dat men jouw mening als expert waardeert. Gedraag je dan ook als een expert.

Schrijf een blog met trending en relevante inhoud

Als je relevant nieuws in jouw blogs kunt verwerken zorg je ervoor dat lezers jouw blog nog liever lezen. Overigens moet je ‘nieuws’ breder opvatten dan de voorpagina van de krant. Als je bijvoorbeeld een vaktijdschrift leest waarin men meer uitlegt over de invloed van vloggen op jouw producten is het leuk om daarop in te spelen door een vlog op te nemen of daar iets aan het publiek (dat wellicht geen vakbladen leest) over te vertellen.

Gebruik afbeeldingen van hoge kwaliteit

Naast de tekst zijn de afbeeldingen en andere grafische elementen belangrijk, zeker als je in die industrie werkzaam bent. Je wilt in de regel geen blog over fotografie waar de foto’s eruit zien alsof ze door jouw neefje van 6 gemaakt zijn.

5. Zorg dat jouw blog gevonden wordt

Als een blog schrijven achter de rug is wordt het eigenlijk pas echt spannend. Hoe zorg je ervoor dat jouw publiek jouw informatie ook weet te vinden? Je kunt hierbij denken aan SEO-technieken, maar ook aan een goede mailing (heb je een lijst van relaties en e-mailadressen of de mogelijkheid voor lezers om zich te abonneren op de nieuwsbrief)?

Als je de smaak echt te pakken hebt zal je zien dat je op termijn zelfs bovenaan in Google staat of een nieuwe carrière als Kindle boeken schrijver in het verschiet hebt, maar voor nu… stop met dromen en ga jouw eerste blog schrijven!

Leave a Reply

Schrijf je in voor onze gratis nieuwbrief en ontvang nieuws, previews, reviews en leuke deals.

Ja, ik schrijf me in
We spammen niet en uitschrijven kan altijd.