...

Voordat internet eigenlijk internet was, heette het ARPAnet. ARPA-wie? Ja, het is zeker een grappig klinkende naam. Vooral als je bedenkt wat internet tegenwoordig is, letterlijk elk aspect van ons leven omvat. Eind jaren zestig gingen The Advanced Research Projects Agency en het ministerie van Defensie op een missie. Ze probeerden een manier te vinden om de communicatie te vereenvoudigen en data te delen, maar gebruikten niet de oude telefoonmethode van ‘circuit switching’ om spraak- en datacommunicatie over te dragen. Die methode was alleen in staat om op een lineaire manier van de een naar de ander te sturen – van begin tot eind.

Wie heeft internet uitgevonden | Wat is de toekomst?

Het ARPAnet dat ooit was opgezet, zo rudimentair als het was in het begin (eind jaren 70, begin jaren 80), maakte gebruik van pakketschakeling die het verzenden en ontvangen van communicatie en gegevens naar meerdere locaties mogelijk maakte. Zo werden TCP/IP-communicatieprotocollen geboren. Je kunt Robert Kahn en Vint Cerf, vaak de vader van het internet genoemd, daarvoor waarschijnlijk bedanken. Wat begon als een defensieproject breidde zich al snel uit naar de National Science Foundation (NSF) en de academische wereld – waardoor informatie in realtime kon worden gedeeld. In 1989 werd ARPAnet stilgelegd en vervangen door NSFnet.

Eerste commerciële gebruik van internet

Het eerste openbare en commerciële gebruik van internet kwam medio 1989 toen Compuserve en MCImail een e-mailservice toevoegden voor iedereen die dat wilde. Vervolgens heeft PSInet een commerciële sectie opgezet voor de internet-backbone. Toen kwam Tim Berners-Lee eind 1990 met HyperText Transfer Protocols, en dat zou iedereen heel bekend in de oren moeten klinken; HTTP. Vervolgens kwam; HTML, UseNet en FTP (File Transfer Protocol). Het internet was in de lucht, en alleen in hun stoutste dromen hadden ze kunnen vermoeden dat vandaag iets meer dan 4 miljard mensen over de hele wereld online zijn – binnenkort zal iedereen verbonden zijn en hun leven op de een of andere manier beïnvloed worden.

Het internet heeft de manier waarop we zaken doen voor altijd veranderd

Vóór het internet gebruikten bedrijven faxapparaten, Federal Express-pakketbezorging en Zap Mail, Snail Mail (USPS) en zeer beperkte gegevensoverdracht met Alpha Pagers (zeer korte sms-berichten waarvoor u met ja of nee met Y of N kon antwoorden) . In die tijd waren mensen boos op reclame voor Junk Fax, ze wisten niet dat de toekomst van SPAM een grote hap uit die onzin zou nemen – zij het alleen om het 1000 keer erger te maken. Vóór SPAM-blokkers droegen gebruikers de letters van de “delete”-toets binnen een maand nadat ze een nieuwe computer hadden gekocht.

Het internet versnelde de informatiestroom en de snelheid van zakendoen tot het punt dat Bill Gates in 1999 een boek schreef; Zakelijk @ De snelheid van denken. Tegen het midden van de jaren negentig had bijna elk legitiem bedrijf, groot en klein, een website of was dat aan het bouwen. Waarom niet 24/7 een online brochure beschikbaar hebben zonder dat u informatie hoeft af te drukken en naar potentiële klanten te mailen? Ja, de grafische industrie leed, drukkerijen in het hele land gingen failliet, bijna net zo snel als de filmontwikkelingssector verdween met de komst van digitale camera’s.

De belangrijkste evolutionaire verschuivingen van commercieel internetgebruik

Ja, internet heeft alles in onze wereld veranderd, maar nergens is de verschuiving zo dramatisch als in de zakenwereld. Van 1990 tot 2000, binnen 10 jaar was alles veranderd. Het was een chaotische tijd, maar toch een tijd voor grote kansen. Er zijn altijd kansen in verandering. Hoe sneller de verandering, hoe meer chaos, crisis en ja, kansen. Hieronder volgt een korte lijst van enkele van de paradigmaverschuivingen die internet voor bedrijven heeft gebracht;

  • Commerciële e-mail werd de voorkeursmethode voor schriftelijke communicatie
  • Bedrijven, ongeacht hun grootte, bouwden websites – concurreren op een gelijk speelveld
  • Dankzij interactieve websites konden klanten en bedrijven online zaken doen
  • Industry Portal Websites ontstonden met informatie in elke sector van de economie
  • Zoekmachineconcurrentie evolueerde snel om te voorzien in de onmiddellijke informatiebehoeften van consumenten
  • Bulletin Boards en vervolgens Blogs, brachten 2-weg open transparante informatie voor zakelijke communicatie
  • Sociale netwerken en sociale bedrijfsnetwerken begonnen te groeien
  • De hele wereld ging mobiel met smartphones – internet volgde – de rest is geschiedenis

Tegenwoordig is alle informatie van de wereld binnen handbereik, waar en wanneer u maar wilt. Binnenkort zal Starlink, het SpaceX LEO (Low Earth Orbit) satellietnetwerksysteem, internetservice leveren aan overal ter wereld, en iedereen met een mobiel apparaat zal toegang hebben tot internet. Nou, dat verandert gewoon alles, en daar gaan we weer. Ben je klaar voor de volgende golf van kansen/chaos, aan boord van de volgende lancering van een satellietraket? Het is er al, en ingezet. Nogmaals, het internet stelt niet teleur – verandering is de enige constante van internet. Uw bedrijf zou deze nieuwe technologieën voortdurend moeten benutten

Leave a Reply

Schrijf je in voor onze gratis nieuwbrief en ontvang nieuws, previews, reviews en leuke deals.

Ja, ik schrijf me in
We spammen niet en uitschrijven kan altijd.