...

Gebruikers klagen dat Microsoft Exchange geen e-mails meer bezorgd. Wij leggen uit wat dit veroorzaakt en hoe je dit kunt oplossen. De oorzaak is de Microsoft Exchange Year 2022 bug (ook wel Y2K22)bug.

We beginnen bij het begin en leggen uit wat de oorzaak van de problemen met Microsoft Exchange mail is. Daarna bekijken we hoe je deze problemen kunt oplossen.

Wat is de Microsoft Exchange Year 2022 bug?

Direct na de jaarwisseling bleek dat gebruikers van Microsoft Exchange hun e-mail niet meer verzonden kregen. De mail bleef hangen in verzendrijen. Uiteraard waren gebruikers daar niet blij mee. Microsoft ging op onderzoek en meldde op 1 januari de Y2K22 bug.

Het probleem doet zich vooral voor bij Exchange Server 2016 en Exchange Server 2019. De malware scanner van de server heeft problemen om data in 2022 te herkennen. Daarom laat deze geen mails uit 2022 door.

Microsoft verzekert daarbij dat de antivirus-software zelf volledig functioneert. Als jij ook getroffen bent door de Microsoft Exchange Y2K22 merk je dit door foutcodes 5300 en/of 1106 (FIPFS) die worden weergegeven.

Wat kun je doen om de Year 2022 of Y2K22 bug op te lossen?

Inmiddels heeft Microsoft een Emergency fix gelanceerd. Er zijn 2 manieren om de Y2K22 bug op te lossen, namelijk geautomatiseerd of handmatig.

Microsoft Exchange Y2K22 bug automatisch oplossen

De meest gebruikte en eenvoudigste oplossing om deze bug te verhelpen is het runnen van : Set-ExecutionPolicy -ExecutionPolicy RemoteSigned. Je kunt dan het script van Microsoft gratis downloaden en uitvoeren voor elke Exchange server waar je anti-malware updates op draait.

Handmatige optie om de YK2022 bug te verhelpen

Naast het runnen van het script is er ook een, door Microsoft zelf als ‘gecompliceerd’ omschreven, handmatige oplossing. Deze staat hier uitgelegd.

Wat zijn de gevolgen als je de Microsoft Exchange update installeert?

Allereerst waarschuwt de tech-gigant dat het uitvoeren van de reparaties enige tijd kan nemen. Daarna zal de Exchange server alle e-mails die zijn blijven hangen (tegelijk met nieuw mailverkeer) alsnog verzenden. Met het ‘Get-queue’ commando kun je de ontwikkelingen volgen. Uiteraard is het handig om relaties even te informeren als je een -emailbombardement verwacht omdat je dezelfde mail meerdere keren wilde versturen.

Daarnaast moet het script, om uitgevoerd te worden, ook Microsoft Filtering Management en Microsoft Exchange Transport opnieuw opstarten. Ook hier kunnen gebruikers iets van merken.

Tot slot is het verstandig om de anti-malware toepassingen weer te activeren als je deze tijdelijk uitschakelde.

Uiteraard vind je op onze site meer nieuws over zakelijke tech.

Leave a Reply

Schrijf je in voor onze gratis nieuwbrief en ontvang nieuws, previews, reviews en leuke deals.

Ja, ik schrijf me in
We spammen niet en uitschrijven kan altijd.